Bútoraink

    Bútoraink egyedi darabok, soha nem készül két egyforma. Nagyrészt kézi szerszámokkal folyik az asztalosmunka is. Minden, a régi székely háztartásban fellelhető bútort készítünk, a hagyományhoz és a funkcionalitáshoz szigorúan ragaszkodva (szerkezeti megoldásokban, illesztésekben, stb.), de készítünk a hagyományoshoz közel álló stílusban olyan darabokat is, melyek nem léteztek őseink munkái közt, a modern háztartásban viszont szükségesek.
    Festékeink a családi recept alapján készülnek, víz alapúak, így nem tartalmaznak káros oldószereket. Festés után a felületeket viasszal, vagy gyantával kezeljük le, ami hagyományos és egyben az emberre nézve legkevésbé káros eljárás, amit napjainkban ismerünk. Emellett biztosítja a festékréteg és a fa védelmét, valamint csökkenti a faanyag vízfelvevő képességét. Mindazonáltal óvjuk bútorainkat a levegő páratartalom-változásától, hogy ne jelenhessenek meg a degedés és összeszáradás jelenségei. A bútorkészítéshez használt faanyag nedvessége megfelel az átlag lakásban fennálló egyensúlyi nedvességnek, tehát 8-10%-os. Ez a megrendelő kérésére ellenőrizhető.
    A festés a hagyományos mintákkal történik, és teljesen szabadkézi, nem rajzoljuk elő, nem használunk sablonokat, így is biztosítván minden darab egyediségét. A használt alapanyag a festett bútor esetén a fenyő.
    Régi bútorok restaurálásával is foglalkozunk, újra életre keltve, használhatóvá téve tárgyi örökségünket.
    A faragás is a hagyományos minták használatával folyik, és készülhet bicskával vagy vésővel. Faragott darabjainkat nagyrészt lenolajjal kezeljük le, ami ugyancsak környezet, és emberbarát eljárás, valamint biztosítja, a viaszhoz, gyantához hasonlóan a fa védelmét. Mindazonáltal a páratartalom-változástól való óvás a faragott bútorra is érvényes.
A faragott bútorhoz használt faanyag a bicskafaragás esetén a juhar, körte, vagy bükk.
Vésőfaragászatnál tölgyet, juhart, vagy bükköt használunk. A használt vasalatok (zárak, sarkok, stb.) is hagyományosak, ezeket kovács készíti a család számára.
    A Sütő portán megtekinthető XIX. századi, valamint újabb bútorainkból álló kiállításunk. Itt vesszük fel rendeléseinket, vásárolhatóak kisebb emléktárgyak, mint festett, faragott ládák, sulykolók, sótartók, tükrök, stb.